Ρεπορτάζ από την παρουσίαση βιβλίου του Μιχάλη Τζανάκη στα Χανιά

Επόμενος σταθμός της «Καταιγίδας», το Ρέθυμνο.

25 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ

Cafe Le Jardin, Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου

DSCN3494Την ιστορική νουβέλα «Καταιγίδα» παρουσίασε το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής των Εκδόσεων Ραδάμανθυς στον κήπο της γκαλερί «VILLA DES ARTS«. Οι φίλοι του βιβλίου που πήραν μέρος στην εκδήλωση, συνομίλησαν με τον συγγραφέα Μιχάλη Τζανάκη και τους εισηγητές, έπειτα από τις σύντομες και περιεκτικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου και των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τον πολυστρωματικό χαρακτήρα της ιστορικής νουβέλας του Μ. Τζανάκη.

Η «Καταιγίδα» συναρπάζει 

DSCN3495
Από αριστερά: Όλγα Κεκάκη-Φραντζεσκάκη, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Μιχάλης Τζανάκης
Η Όλγα Κεκάκη-Φραντζεσκάκη άνοιξε τον κύκλο των εισηγητών δίνοντας συνοπτικά την περίληψη του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Καταιγίδα είναι ένα μυθιστόρημα συγκλονιστικό, που από τις πρώτες κιόλας σελίδες συναρπάζει. Ο συγγραφέας κάνει τον αναγνώστη να ταξιδεύει. Ο Άθως πάντα μαγνητίζει τα σύννεφα και τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται. Μια ξαφνική καταιγίδα φέρνει πιο κοντά δυο άντρες με πολλές κοινές εμπειρίες στο παρελθόν».  Η ομιλήτρια διάνθισε την παρέμβαση της διαβάζοντας καίρια αποσπάσματα από το έργο, που δημιουργούσαν εικόνες. Εικόνες από την Κάνδανο, από τα Χανιά στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, από το Νταχάου, τη Μακρόνησο και την Κωνσταντινούπολη.
[Ολόκληρες οι ομιλίες θα παρουσιαστούν σε επόμενες δημοσιεύσεις]. 

Ο συγγραφέας μας κάνει κοινωνούς και συμμέτοχους στα γεγονότα που περιγράφει

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αγγελική Μπεμπλιδάκη: «Ποιος είναι καταλληλότερος στο να παρουσιάσει ένα βιβλίο από εσάς μια ομάδα δημιουργικής γραφής, προέβαλε ο δάσκαλος το ατράνταχτο επιχείρημα στις αντιρρήσεις μας: τι δουλειά έχουμε εμείς με παρουσιάσεις βιβλίων; όταν μας το πρότεινε. Κι έτσι σιγά-σιγά έκαμψε τις αντιστάσεις μας και πήρε ένα διστακτικό αλλά θετικό εντάξειιι. Λοιπόν, εδώ είμαστε. Για να μας δω τώρα κυρίες μου! Και μ’ αυτά και με κείνα ξεκίνησα την ανάγνωση του έργου του Μιχάλης ΤζανάκηςΜιχάλη Τζανάκη:  Καταιγίδα. Α, τι καλά… σκέφτηκα με το που άρχισα. Δικός μας είναι αυτός. Για την κρίση μιλάει, για διαδικτυακές αγορές και κουτσουρεμένα οικονομικά. Τέτοια πράγματα, σημερινά και καθημερινά. Πολύ οικεία. Και πάνω που άρχιζα να ταυτίζομαι με τον ήρωα, τσουπ, αλλαγή πλεύσης, και να μέσα στο κείμενο ιστορίες της Μακρονήσου, του ολοκαυτώματος της Καντάνου από την Μάχη της Κρήτης, της εξαφάνισης των Εβραίων από το νησί μας, του Νταχάου και των Σεπτεμβριανών του ‘55 της Κωνσταντινούπολης. Κοντολογίς, ο συγγραφέας παρεμβάλλει μέσα στη διήγηση του ταξιδιού δυο φίλων, προς το Άγιο Όρος, σήμερα, κομμάτια της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας των δεκαετιών 40 και 50. Μέσα από την παράλληλη ιστορία δυο άλλων προσώπων, αγνώστων μεταξύ τους που η μοίρα τα φέρνει το ένα δίπλα στο άλλο από συμφορά σε συμφορά. Μας μιλά σύντομα μα ουσιαστικά και περιεκτικά για όλα τα παραπάνω ιστορικά συμβάντα. Μας κάνει κοινωνούς και συμμέτοχους στα γεγονότα που περιγράφει».

Η φύση και ο άνθρωπος και οι δύο πρωταγωνιστές σε αυτό το βιβλίο

Μιχάλης ΤζανάκηςΗ Αντωνία Παπαδοπούλου έκλεισε τον κύκλο παρεμβάσεων του Εργαστηρίου Δημιουργική Γραφής λέγοντας ότι: «Ο χρόνος γυρνά για όλους μέσα στο καθημερινό μας Είναι. Μνήμες, προσδοκίες, μυστικά, εφιάλτες, απωθημένα, όρκοι, όνειρα, όλα σημαδεύουν το παρόν διασκορπίζοντάς μας, μία στο παρελθόν, μία στο μέλλον. Ο έρωτας, η επανασύνδεση, η καταστροφή, ο πόλεμος για κυριαρχία, εξόντωση, εκδίκηση, ακόμα και για προσωπική γαλήνη χρωματίζουν τις ιστορίες ανθρώπων άρρηκτα συνδεδεμένων. Και τελικά δεν σώζονται πάντα μόνο οι ενάρετοι. Γιατί κάποιοι ήρωες έχουν βάλει στοίχημα να σώσουν τους άλλους. Και νικάνε. Έστω και εάν τα μυστικά αποκαλύπτονται αργά ή και μισά ακόμα στο διάβα της ζωής, η ζωή νικάει και συνεχίζει. Θα συναντήσουμε τόπους από τα ελληνικά δρώμενα, ιστορία δική μας και άλλων, με φρονήματα πεθαμένα ίσως, που ανασκαλεύουν το ανθρώπινο θεριό που ζει πάντα. Η σκιά του συγγραφέα, ο αναγνώστης μαθαίνει και εκπαιδεύεται, κατανοεί και ανακαλύπτει το ανθρώπινο ταξίδι. Η φύση και ο άνθρωπος και οι δύο πρωταγωνιστές σε αυτό το βιβλίο».
Μιχάλης ΤζανάκηςΟ Μιχάλης Τζανάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους φίλους που βιβλίου που πήραν μέρος στην εκδήλωση, καθώς και του συντελεστές της, αναφέρθηκε στη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας, μιλώντας για την μυθοπλασία του βιβλίου και για το γιατί επέλεξε τα Χανιά, τα οποία είχαν αρκετές ιδιαιτερότητες σε εκείνη την ιστορική περίοδο, την περίοδο της Κατοχής, η οποία στην πόλη παρατάθηκε κατά παράδοξο τρόπο ακόμα και μετά από την επίσημη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η βραδιά εξελίχθηκε σε μια πλούσια συζήτηση με τους φίλους του βιβλίου, όπου δόθηκε η υπόσχεση για μία νέα συζήτηση έπειτα από μερικούς μήνες. Και αυτή τη φορά η αφορμή θα είναι ένα νέο βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί…
Για το ρεπορτάζ: Χρήστος Τσαντής     

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς σας προσκαλούν στην επόμενη παρουσίαση της «Καταιγίδας», του Μιχάλη Τζανάκη, στο Ρέθυμνο   


Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα ή επικοινωνήστε το 6983 091058

Αρχική τιμή:
14,00 €
Εξοικονομείτε:
2,60 € (18%)
Τιμή για εσάς:
11,40 €

Και μόνο 2,9 για έξοδα αποστολής-αντικαταβολής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα δυο πουγκιά», του Γιώργου Ηλιάδη, στην Κρήτη της Κατοχής

Ο Μενέλαος Λουντέμης και η Μυρτώ

Το άθροισμα των κόκκων σιταριού στο πρόβλημα της σκακιέρας και το παιχνίδι των πεσσών των αρχαίων Ελλήνων

Follow by Email