Πρόλογος της Ευγενίας Χουρδάκη για το μυθιστόρημα – Στη ρίζα του αετού

Πρόλογος στην 1η έκδοση του βιβλίου της Βαγγελιώς Καρακατσάνη
15025566_10209964952534023_952159356623451163_o
Στη «ρίζα του αετού», η συγγραφέας με μοναδική γλαφυρότητα παρουσιάζει το πρόβλημα του στίγματος για την ψυχική νόσο. Το στίγμα, αυτός ο μύθος της τρέλας, συνεισφέρει στη διατήρηση στερεοτύπων, τόσο για τη ψυχική ασθένεια, όσο και για την υποτιθέμενη επικινδυνότητα του ανθρώπου με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μέσα από τον κεντρικό ήρωα παρακολουθούμε το δράμα και τις συνέπειες της ψυχικής διαταραχής, όχι μόνο για τον ίδιο τον άνθρωπο που υποφέρει, αλλά και για όλη την οικογένειά του. Αυτή η πλαστή εικόνα του επικίνδυνου ασθενή, τρομοκρατεί τον ίδιο τον ασθενή και τους συγγενείς του περισσότερο και από την ίδια τη νόσο. Καταρρακώνει την αυτοεκτίμηση τους, τους γεμίζει ενοχή και τους οδηγεί να νιώθουν αβοήθητοι και καταδικασμένοι σε κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο φόβος του κοινωνικού αποκλεισμού συχνά  συμβουλεύει λανθασμένα τον άνθρωπο που υποφέρει ψυχολογικά να μην λάβει θεραπεία για να μην ταυτοποιηθεί σαν ασθενής και στιγματιστεί. Επινοώντας έναν ουδέτερο αφηγητή, η συγγραφέας δημιουργεί αίσθηση αντικειμενικότητας στην εξιστόρηση. Παράλληλα δίνει το λόγο στους ήρωές της, εξυπηρετώντας έτσι την φυσικότητα και δραματικότητα του κειμένου. Με τη συνεχή εναλλαγή εικόνων και σχημάτων εξασφαλίζεται η ζωντάνια του λόγου και αποφεύγεται η μονοτονία. Έτσι γίνεται ο αναγνώστης δέκτης μηνυμάτων και κοινωνός στην έγερση φιλοσοφικών ερωτημάτων με ένα απλό και κατανοητό τρόπο. Η χρήση ειλικρινούς ύφους χωρίς περιττές επιτηδεύσεις διευκολύνει τη συμπόρευση του αναγνώστη στο επίπονο ταξίδι του ήρωα προς τη γνωριμία με τον εαυτό του, τον κόσμο και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί μέχρι να καταφέρει να χαράξει τους δικούς του στόχους.
Ο Μανολιός από μικρός, «μαχητής της θάλασσας»,  πρέπει να λύσει το «αίνιγμα» της ζωής, να δοκιμάσει την κοινωνική αναλγησία και την απογοήτευση από την εγκατάλειψη από τους συντρόφους, να δουλέψει σωματικά και ψυχικά για να σταθεί στα πόδια του, να προσπαθήσει να προσαρμόζεται συνεχώς σε νέες συνθήκες και δεδομένα. Και ταυτόχρονα πρέπει να παλέψει με τον «τίγρη», δηλαδή με τους δικούς του φόβους. Στην πορεία του συνειδητοποιεί ότι πρώτα πρέπει να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τις σκιές από τις ανησυχίες και τους φόβους του περνώντας διαφορετικά συναισθηματικά στάδια όπως το θυμό, την απόγνωση, την παραίτηση και μετά την αποδοχή, την αφύπνιση και την αντίδραση με ένα δημιουργικό τρόπο, φτιάχνοντας τη δική του σχεδία που τον ταξιδεύει προς το νησί που δυνητικά μπορεί να βρει δικαιοσύνη, ισότητα, ηρεμία και χαρά, όπως του έλεγε ο παππούς του.
Μέσα στην κοινωνία που το στίγμα της ψυχικής νόσου κυριαρχεί, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μάχεται να φύγει μακριά από την ψυχική νόσο, αλλά σαν σύγχρονος ήρωας αρχαίας τραγωδίας, νοσεί ο ίδιος από αυτό που είχε μισήσει στον πατέρα του και τότε συνειδητοποιεί βιωματικά το ψυχικό σύμπτωμα και συμπάσχει, συμπάσχει με το δράμα του πατέρα του. Κάνει τη γενναία επιλογή να διαφοροποιηθεί από τον πατέρα του και ν’ ανοίξει τα φτερά του.
Το βιβλίο μάς βοηθά, μέσα από τη ζωή του Μανολιού, να ξετυλίξουμε το μύθο της ψυχικής νόσου: να προβληματιστούμε, να συναισθανθούμε τις συνέπειες του στίγματος και να αναρωτηθούμε ποιο λιθαράκι θα μπορούσαμε να βάλουμε στην καταπολέμησή του. Η συγγραφέας, στο τέλος, γενναιόδωρα μας επιτρέπει να επεκτείνουμε μόνοι μας την ιστορία προσκαλώντας και προκαλώντας μας να συμμετάσχουμε  ακόμα πιο ενεργά, με το να φανταστούμε ο καθένας τη συνέχεια στη ζωή του Μανολιού, να ξανακοιτάξουμε τη δική μας πορεία στη ζωή, να αναθεωρήσουμε στάσεις και συμπεριφορές, και μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο να οδηγηθούμε στη λύτρωση από τους δικούς μας προβληματισμούς-θηρία.
Ευγενία Χουρδάκη,
Ψυχίατρος, Υπεύθυνη Ψυχιατρικού Τμήματος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα δυο πουγκιά», του Γιώργου Ηλιάδη, στην Κρήτη της Κατοχής

Ο Μενέλαος Λουντέμης και η Μυρτώ

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

Follow by Email