Οι καραμέλες του ουρανού,παραμύθι Αργυρώ Ντουσάκη, εικονογράφηση Αυγή Αμπελικάκη

Ένα παραμύθι της Αργυρώς Ντουσάκη

Εικονογράφηση: Αυγή Αμπελικάκη

 Ένα παραμύθι με συμβολισμούς για την πολιτισμική κληρονομιά της γης τους οποίους τα παιδιά «προκαλούνται» να ανακαλύψουν. Ένα παραμύθι για τις βασικές αξίες της ζωής...
b196621
Δείτε περισσότερα εδώ
Η βασιλοπούλα Ειδύλλη μαζί με το βασιλικό της δράκο, τον Δαλ, έφτιαχναν για όλα τα παιδιά της Γλυκονέφειας τις ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ. Τα γέλια και τα τραγούδια τους όταν τις μάζευαν έφταναν μέχρι το παλάτι τους στον ουρανό κι ήταν γι’ αυτούς η καλύτερη ανταμοιβή. Μια μέρα ένας εμποράκος νάνος ξεκίνησε να μαζεύει κρυφά τις καραμέλες και να τις πουλάει. Τα παιδιά στεναχωρήθηκαν πολύ! Ευτυχώς όμως…
«Το παραμύθι «Οι καραμέλες του Ουρανού» θα μπορούσαν να είναι ένα κλασικό παραμύθι. Με τους καλούς, τους κακούς και την τελική νίκη του καλού. Όμως είναι πολύ περισσότερα», έγραψε η Νανώ Κουτσάκη-Σπανουδάκη στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στις 14 Οκτωβρίου 2014. Παραθέτουμε εδώ ένα σύντομο απόσπασμα από το άρθρο της:
Είναι ένα παραμύθι με συμβολισμούς για την πολιτισμική κληρονομιά της γης τους οποίους τα παιδιά «προκαλούνται» να ανακαλύψουν. Ένα παραμύθι για τις βασικές αξίες της ζωής. Για την αγάπη, την φιλία, την συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια…. «Οι καραμέλες του Ουρανού» είναι, επίσης, ένα βιβλίο διαπαιδαγώγησης για το περιβάλλον. Ένα παραμύθι που μας δείχνει το δρόμο να ανακτήσουμε την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της γης όπως ήταν πριν την τρύπα του όζοντος, πριν τις καταστροφικές συνέπειες της υπεράντλησης πόρων. Όλα αυτά χωρίς να δασκαλεύει. Χωρίς να επιβάλλει. Ο μικρός –και μεγάλος επιμένω- αναγνώστης, θα προβληματιστεί μόνος του… Ωστόσο, «Οι καραμέλες του Ουρανού» ίσως δεν θα είχαν την δυνατότητα να αναδείξουν πέρα από το μύθο της ιστορίας και όλες τις παραμέτρους των συμβολισμών της διήγησης εάν δεν υπήρχε η ανάλογη εικονογράφηση του παραμυθιού. Μια εικονογράφηση με εγγυημένη όπως εξηγήσαμε υπογραφή. Αυτήν της εικαστικού Αυγής Αμπελικάκη….
Επομένως, στο βιβλίο αυτό μπορούμε να πούμε ότι συναντώνται δυο αφηγήτριες με διαφορετικά αλλά αλληλοσυμπληρούμενα μέσα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που με όχημα το παραμύθι, μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό βιβλίο με πολλαπλά μηνύματα. Κάτι που ήδη ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα δυο πουγκιά», του Γιώργου Ηλιάδη, στην Κρήτη της Κατοχής

Ο Μενέλαος Λουντέμης και η Μυρτώ

Το άθροισμα των κόκκων σιταριού στο πρόβλημα της σκακιέρας και το παιχνίδι των πεσσών των αρχαίων Ελλήνων

Follow by Email